1logo

Sanepid

Przedsiębiorca, który zatrudnia pracownika bądź pracowników ma obowiązek zawiadomienia na piśmie właściwego inspektora sanitarnego o miejscu, rodzaj oraz zakresie prowadzonej działalności, a także o liczbie pracowników.

Ważne!

Zawiadomienie do Inspektora Sanitarnego należy złożyć w terminie 30 dni od daty zatrudnienia pierwszego pracownika.

W niektórych przypadkach konieczne jest uzyskanie zgody inspektora sanitarnego (SANEPID-u) na prowadzenie działalności w danym lokalu.

Dotyczyto m.in. podjęcia działalności w zakresie prowadzenia:

  • sklepu spożywczego,
  • wszelkich placówek gastronomicznych,
  • gabinetu kosmetycznego itp.

W tych przypadkach „odbioru” lokalu zakładu głównego/miejsca wykonywania działalności gospodarczej musi dokonać SANEPID. Wszelkie zmiany w zakresie danych objętych zawiadomieniem należy również zgłosić do SANEPID-u.

Na rozpatrzenie wniosku inspektor ma 14 dni. Po tym czasie można spodziewać się odbioru lokalu (oględzin obiektu) i wydania postanowienia lub decyzji odbioru.

 

Ważne!

Opłata za odbiór uzależniona jest od czasu trwania oględzin obiektu.

 

Przydatne adresy i telefony:

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna
61-705 Poznań, ul. Noskowskiego 23
tel. 61 854 48 02, fax 61 852 50 03
e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
www.wsse.poznan.pl

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna (SANEPID)
61-771 Poznań, ul. Sieroca 10
tel. 61 856 28 50/ 51, fax 61 853 18 49
e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Główny Inspektorat Sanitarny
www.gis.gov.pl

 


Używamy ciasteczek (cookies) aby ciągle udoskonalać naszą stronę. Pliki cookies nie stanowią zagrożenia dla Twojego komputera. Aby nie akceptować tych plików, zmień ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Akceptuję pliki cookie z portalu murowana-goslina.pl.

EU Cookie Directive Module Information